Dieta – jak to robić

Dieta – jak to robić

Podczas stosowania diet odchudzających sporym problemem staje się zwalczanie uczucia głodu. Nie da się ukryć, że ciągłe burczenie w brzuchu i natrętne myśli o jedzeniu nie sprzyjają pilnowaniu diety.

Dobrym wyjściem może okazać się stosowanie błonnika. Przy dietach odchudzających zaleca się spożywanie ok. 40g błonnika pokarmowego na dobę. Produkt ten nie jest wchłaniany z przewodu pokarmowego, za to bardzo pęcznieje wchłaniając wodę, co powoduje rozciąganie ścian żołądka i w rezultacie wysyłanie do mózgu pierwszych sygnałów, że jest się sytym. Błonnik jest bardzo przydatny jeśli chodzi o wyregulowanie ruchów robaczkowych jelit, sprzyja regularnym wypróżnieniom oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów.

Podobne artykuły: https://www.fitchief.pl

Świetnym źródłem błonnika są otręby pszenne, płatki kukurydziane, ciemne pieczywo (np. chleb żytni razowy), soja, warzywa (przede wszystkim marchew, brokuły, kalafior), a także owoce. Stosować można również sproszkowany błonnik, np. jabłkowy, jako dodatek do potraw czy koktajli.

Dodaj komentarz